Arvopaperi

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Nokia

9.1.2013 11:37 Juhani
(Teksti on  alunperin julkaistu 09.01.2013, ennen matkapuhelinten myyntiä. Asia on silti erittäin ajankohtainen)


Nokian tulevaisuus osa1 PATENTIT

Aion pohtia hivenen Nokian tulevaisuutta. Monet ovat siitä kiinnostuneita, mutta sehän ei takaa että asia saa julkisuutta.

Ennustaminen on vaikeaa ja tulevaisuuden ennustaminen on vielä vaikeampaa.

Vuonna 1999 meille esitteli eräs Nokian johtaja eräässä sijoittajatilaisuudessa kuvia mahdollisista tulevaisuuden matkapuhelimista.

Eräs kuva esitteli omituisen näköistä laitetta, jossa ei ollut ollenkaan näppäimistöä.

Ajattelin että siinäpä hienon näköinen laite, mutta miten sillä voi soittaa, kun siinä ei ole numeronäppäimiä. Siinä oli vain iso näyttö ja näytöllä näkyi kuvassa jotain multimediaa.
Se oli nimenomaan kuva suunnitteilla olevasta uudesta puhelintyypistä. Yksi kuva muiden kuvien joukossa. Se suunnitelma sitten hylättiin.

Ajattelin silloin että minä haluan tuon laitteen, kun se tulee markkinoille.
8 vuotta myöhemmin Apple toi sen laitteen markkinoille.

Nokialla on aina ollut töissä erittäin lahjakkaita ja älykkäitä suunnittelijoita, jotka ovat monesti olleet paljon edellä aikaansa.

Yli viidentoista vuoden ajan Nokia oli maailman johtava matkapuhelinten valmistaja ja Nokian tutkimus- ja tuotekehityskulut olivat maailman viiden suurimman
panostuksen joukossa rahallisesti (kaikkien alojen yhtiöiden joukosta).

Tämä tuotti lukuisia patentteja (yli 30.000 kpl), jotka ovat vielä tänäkin päivänä elintärkeitä kaikille matkapuhelinten valmistajille.

Yksikään matkapuhelinvalmistaja maailmassa ei voi tehdä mitään matkapuhelimia, käyttämättä Nokian patenttia.

Jokaisesta maailmalla valmistetusta matkapuhelimesta maksetaan Nokialle lisensointikorvauksia.

Nokia saa vuodessa yli 500 miljoonaa euroa tuloa lisensseistään. Lisenssitulot kasvavat joka vuosi, kun Nokia on alkanut enenevässä määrin haastaa kilpailijoitaan oikeuteen.

Nokian patenttitulot kasvaisivat välittömästi, jos Nokia lopettaisi puhelinten valmistuksen.

Syynä ovat ns. ristiin lisenssöintisopimukset. Ristiinlisensiointi on alalla hyvin yleinen käytäntö. Siinä sanotaan että saat käyttää mun patenttia, jos saan käyttää sun patenttia
ja rahaa ei liiku.

Mutta jos toinen ei tarvitse toisen patenttia, niin raha alkaa liikkua.

Tästä johtuu että Nokian arvo yhtiönä (pörssikurssi) itse asiasssa nousisi (tällä hetkellä), jos Nokia lopettaisi älypuhelinten valmistuksen.

Tämä ei ole mitenkään ainutlaatuista. Muistan kun Qualcom lopetti matkapuhelinten valmistukseen ja keskittyi teknologian myyntiin.

Se on yksi osa Qualcomin menestystarua.

Google osti tappiollisen matkapuhelinvalmistajan  Motorolan vuonna 2011 (Motorola Mobility). Google maksoi Motorola Mobilitystä 12.5 miljardia USD (12 500 000 000) Google tavoitteli nimenomaan Motorolan patentteja.

Motorola Mobilityllä on 17.000 patenttia ja 7.500 patenttihakemusta.

Google laski ilmeiseti hankinnassan negatiivisen, tai korkeintaan nolla-arvon Mobilityn matkapuhelinten valmistukselle. Tähän viittaa myös myöhemmät tehtaiden sulkemiset.

Miksi siis nämä patentit olivat Googlelle niin elintärkeitä, että se oli valmis maksamaan niistä 735.000 USD per patentti?

Suurin syy on Nokia. Googlella tajuttiin että eivät he voi jatkaa Android -puhelimilla maailman valloitusta, jos valmistajat joutuisivat maksamaan jokaisesta puhelimesta Nokialle enemmän, kuin valmistajan oma kate on.

He tarvitsivat siis aseen etupäässä Nokiaa vastaan, mutta myös muita patenttien haltijoita vastaan.
Nokian patenteista suurempi osa on todennäköisesti arvokkaampia, kuin Motorolan patenteista.
Mutta jos oletetaan ne yhtä arvokkaiksi, niin Nokian patenttien arvoksi tulisi 22.050 miljoonaa USD eli noin 17 miljardia euroa.
Nokian osakemäärä on noin 3,75 miljardia osaketta, jolloin patenttien arvo per yksi osake olisi noin 4,5 euroa.

Nokian osakkeen kurssi nyt on noin 3,12 euroa.


Tämä artikkeli on kirjoitettu informatiivisessa tarkoituksessa ainoastaan, eikä sisällä kehoitusta ostaa, tai myydä mitään osaketta.
Osakkeisiin sijoittaminen on aina riskialtista ja artikkelin kirjoittaja ei pysty ennustamaan tulevaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti